MXO.nl | Motocross Online!
MXO.nl > home
 
MXO.nl > nieuws
- sinds 1998 -
 
Volg ons op Twitter!
 
 

Tony Cairoli pakt zijn negende Wereldtitel!
10-9-2017
In Assen heeft Antonio Cairoli zijn negende Wereldtitel weten te veroveren! De Siciliaan werd de eerste manche vlak achter Jeffrey Herlings tweede en dat was ruim voldoende voor de titel. Herlings was de snelste man van het weekend, hij won beide manches en is daarbij ook zeker van de tweede plaats in de eindstand. Cairoli kende geen vlekkeloze tweede manche waardoor hij naast het podium grijpt. Romain Febvre (4-3) en Max Anstie (3-4) weten beter te scoren op het circuit van Drenthe.
Wanneer de rijders een positie zoeken achter het starthek wordt duidelijk dat Cairoli goed naar de MX2 heeft gekeken. De Italiaan kiest ook een plek aan de buitenkant en dat werkt perfect! De 31-jarige crosser neemt de beste start voor Tim Gajser, Evgeny Bobryshev, Romain Febvre en Herlings. Terwijl Cairoli zich los werkt verliest Herlings plaatsen en zakt hij terug naar de achtste plaats. Cairoli komt met vier seconden voorsprong uit de eerste ronde terwijl Herlings zich weer terug knokt naar de vijfde plaats. De Brabander weet beide Yamaha-rijders te passeren en kan na zo’n tien minuten wedstrijd ook Gajser voor de tweede plaats passeren. De achterstand op leider Cairoli is dan ruim vijf seconden maar de drievoudige MX2 Wereld Kampioen weet de achterstand weg te werken en passeert vrij snel zijn KTM-collega. Deze laat Herlings echter niet los en dat zorgt voor spannende momenten zeker wanneer de achterblijvers in beeld komen! Het publiek draagt Herlings op handen terwijl Kees de Omroeper zijn kameraad Herlings naar de finish schreewt. Cairoli proberrt het in de laatste ronde nog maar hij is tevreden met de tweede plaats die hem de titel oplevert! Herlings wint maar bij KTM is het feest dankzij Tony. Gajser komt stevig ten val in deze manche en hetzelfde overkomt Jeremy Vanhorebeek. Ook Febvre gaat even tegen de grond en dat kost hem de derde plaats. Max Anstie weet als derde over de finish te komen nipt voor Febvre en Kevin Strijbos wordt keurig vijfde! Coldenhoff heeft geen lekkere start gehad maar de crosser uit Heesch wordt nog zesde. Damon Graulus komt bij de start in de problemen maar scoort toch vier punten, een meer dan Sven van der Mierden die keurig 18e wordt.
In de tweede manche wint Maxi Nagl de FOX Holshot Award, Febvre volgt voor Alessandro Lupino, Vanhorebeek en Anstie. Herlings kan zijn vroegere rivaal Anstie snel masseren en na twee volle ronden heeft de crosser uit Oploo de leiding in handen. In de eerste helft van de wedstrijd weet Nagl goed te volgen bij Herlings die later toch afstand neemt. Ook de tweede manche wordt gewonnen door Herlings voor Nagl en Febvre. Anstie wordt keurig vierde voor Vanhorebeek die revanche neemt na zijn valpartij in de eerste manche. Coldenhoff komt in de tweede bocht ten val met Tommy Searle, Nick Kouwenberg en Bobryshev. De motor van ‘The Hoff’ gaat over de afzetting en raakt bijna de VIPs! Gelukkig kan Coldenhoff verder en ondanks nog een valpartij weet hij nog vijftiende te worden. Graulus (18e) scoort opnieuw en dat geldt ook voor Van der Mierden die het laatste punt pakt.

Bij KTM zal het zonder twijfel nog lang onrustig blijven maar echt uitslapen zit er niet in want volgende week wordt de finale van het kampioenschap verreden in Villars Sous Ecot.

Uitslagen MXGP #18; Assen, NL:
1e manche:
1 Jeffrey Herlings NL KTM
2 Antonio Cairoli I KTM
3 Max Anstie GB Husqvarna
4 Romain Febvre F Yamaha
5 Kevin Stijbos B Suzuki
6 Glenn Coldenhoff NL KTM
17 Damon Graulus B Honda
18 Sven van der Mierden NL Husqvarna
19 Jeremy Delince B Honda
DNF Ken de Dycker B Honda
DNF Bryan Boulard B Yamaha
DNF Jeremy Vanhorebeek B Yamaha
DNF Clement Desalle B Kawasaki
DNF Nick Kouwenberg NL Honda

2e manche:
1 Jeffrey Herlings NL KTM
2 Maxi Nagl D Husqvarna
3 Romain Febvre F Yamaha
4 Max Anstie GB Husqvarna
5 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha
7 Kevin Stijbos B Suzuki
15 Glenn Coldenhoff NL KTM
18 Damon Graulus B Honda
19 Jeremy Delince B Honda
20 Sven van der Mierden NL Husqvarna
DNF Nick Kouwenberg NL Honda
DNS Clement Desalle B Kawasaki
DNS Ken de Dycker B Honda

Dagklassement MXGP GP van Nederland:
1 Jeffrey Herlings NL KTM 1-1
2 Romain Febvre F Yamaha 4-3
3 Max Anstie GB Husqvarna 3-4
4 Antonio Cairoli I KTM 2-6
5 Maxi Nagl D Husqvarna 10-2
6 Kevin Stijbos B Suzuki 5-7
10 Glenn Coldenhoff NL KTM 6-15
14 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha DNF-5
17 Damon Graulus B Honda 17-18
20 Jeremy Delince B Honda 19-19
21 Sven van der Mierden NL Husqvarna 18-20

Tussenstand MXGP na 18 wedstrijden:
1 Antonio Cairoli I KTM 710 = CHAMP
2 Jeffrey Herlings NL KTM 627
3 Gautier Paulin F Husqvarna 571
4 Clement Desalle B Kawasaki 544
5 Tim Gajser Slo Honda 485
8 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha 416
9 Glenn Coldenhoff NL KTM 398
15 Kevin Strijbos B Suzuki 195
22 Ken de Dycker B Suzuki/Honda 60
24 Damon Graulus B Honda 53
32 Jeffrey Dewulf B KTM 14
40 Yentel Martens B Husqvarna 6
40 Sven van der Mierden NL Husqvarna 6
50 Jens Getteman B Kawasaki 4
50 Jeremy Delince B Honda 4
64 Nick Kouwenberg NL Yamaha 1

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Ray Archer Photo

     

© 1998-2018 MXO.nl